Updated : nov 11, 2020 in Okcategoryrad

Vad ska du göra om du blir dumpad?

Efter att ha studerat problemet med separationen av en man och en kvinna, fick psykolog Frédérica Edon reda på att hjärtsår inte bara ger oss smärta utan också hjälper oss att förstå oss själva, vilket innebär förändring till det bättre..

Du misstänkte ingenting och plötsligt vände världen upp och ner. Eller tvärtom hade de länge förutspått ett sorgligt resultat, men smärtan från slaget blev inte svagare. Det är det, kärleken är över. Krossad av en kort fras: ”Jag lämnar”, du befinner dig i en skymningszon. Besvikelse, förödmjukelse, förtvivlan, hat mot dig själv och andra överlämnas till ditt lott. Och tårar också in i kudden, skriker i tomrummet, sömnlöshet, en hög omslag från ätit choklad eller en fullständig aptitlöshet i flera veckor. På franska kallas detta helvete vackert chagrin d’amour – ”kärlekens sorg”. Intensiteten och komplexiteten i detta lidande gjorde det möjligt för sexolog och familjeterapeut Frédérique Hedon att publicera en bok helt tillägnad läkning av hjärtsår. I det dissekerar hon inte en dödlig, utan en extremt smärtsam sjukdom i själen och erbjuder sugrör till sina mest tröstlösa offer, som de kan ta tag i för att snabbt komma upp på fötterna. ”Ingen avsked är som en annan”, förklarar hon. – Reaktionen på smärta beror på allas inre styrka, på den vänliga och familjära miljön, förluster som fanns tidigare. Men i båda fallen måste du gå hela vägen för att återvända till dig själv. ” I detta övergångstillstånd, som under karantän, kan och bör du till och med ha råd med det du inte fick tidigare..

Skynda dig inte

Runt dig sjuder livets ström och rusar framåt. Alla och andra råd: ”Glöm det snabbt och leta efter ett annat alternativ.” Men klyftan är inte lätt att smälta. Du har just förlorat den i vilken dina ideal, drömmar och planer koncentrerades. Med honom bodde du i nuet och drog din framtid tillsammans. Och plötsligt var det denna person som bestämde att du inte räckte för att han skulle vara lycklig. Som ett resultat av brottet kollapsar hela denna ömtåliga struktur med en krasch. Det är inte förvånande att det inte finns några spår kvar av den tidigare sinnesfreden; det är nästan omöjligt att uthärda. Särskilt de som såg sig själva som de mest charmiga och attraktiva bara i spegeln av deras förhållande till sin man. Ändå måste du tro på dig själv och älska dig själv även i frånvaro av en stark manlig axel. Denna övergång tar mer än en dag eller till och med en månad, men fördelarna med den kommer att förbli för alltid..

Håll inte tårarna tillbaka

När en katastrof inträffar i livet är det helt naturligt att känna sig tom. Och dölj inte det. Skjut inte bort vågorna av smärta, förtvivlan och depression som sveper över dig. ”Utan dem är det psykologiska arbetet med återhämtning omöjligt”, säger Frederica Edon. Först kan slaget vara så starkt att människor känner sig helt oroliga, som om de är förlamade. Eller tvärtom, med den sista biten av styrka förbjuder de sig själva att ge upp för att bevara sin värdighet, inte att förlora ansiktet framför kollegor, inte att störa barnen. Men i det här fallet förblir sorgen kedjad inuti och sårläkningen upphävs, skjuts upp på obestämd tid eller blir till och med omöjlig. ”Att inte gråta, inte erkänna att du mår dåligt innebär att blockera kroppens naturliga svar på stress”, konstaterar Frederica Edon. ”Återställningen av vårt” jag ”, som måste bli helt oberoende och vända sig till framtiden, beror på hur vi kan använda ventilen av känslor för att frigöra inre spänning”.

Ge raseriet luft

Rabiesutbrott är en anpassningsmekanism. Efter melankoli, vilket leder till ett användbart och nödvändigt tillbakadragande i sig själv, är det dags för ett kraftigt hopp i känslor. Ilska tar dig ur det tillstånd av nedgång som orsakas av chock, räddar dig från depression, driver dig till handling: du kommer äntligen ut ur huset, träffar vänner – törsten efter liv och kärlek tar över. Förbannelser och anklagelser mot den som förrådde, förödmjukade och förolämpade dig skyddar ditt ego – först behöver det desperat sådant skydd. Lite senare kan du kanske erkänna din del av ansvaret för det som hände..

Organisera kompetent självförsvar

Först, så att synen av glada par i kärlek inte förstör stämningen, är det bättre att vägra bullriga företag och utflykter. ”När hjärtat såras är det inte orden från dem som är i närheten som räddar dem, utan deras förmåga att lyssna, empati, bara visa sin sympati,” tror psykoterapeuten. Att samlas med dina närmaste vänner i denna situation är det bästa läkemedlet..

Var inte rädd för att erkänna att du är rädd

Det är skrämmande att du aldrig kan bli kär, men att bli kär igen är också skrämmande. Det är inte en mycket rolig historia. ”Tvärtom är det ett gott tecken”, säger Frederica Edon. – Ett tecken på att det förflutna är i det förflutna och en syn på framtiden börjar öppna sig framför dig. Rädsla hjälper oss att avslöja vår sanna önskan, som fortfarande inspirerar till ångest. ” Lite mer tålamod, tänka på vad som hände dig, introspektion, och du kan komma ut ur skalet för att gå vidare. Det är vid sådana ögonblick som vi börjar tänka på det förflutna med nostalgi. Dessutom, genom att erkänna att din kärlekshistoria, oavsett vad, var vacker, räddar du dig själv från förstörelse: dina val, dina drömmar och önskningar. Det återstår bara att korrigera dem mot bakgrund av de senaste händelserna, för att ge dig själv en chans att inte bli misstagen nästa gång..