Updated : okt 14, 2020 in Okcategoryrad

Tolerera är skadligt: ​​det viktigaste misstaget i relationer

Kvinnodagen publicerar kolumn-serien för familjepsykologer om relationer mellan man och kvinna.

Vi har väntat på det här! För att en smart man skulle komma, förklarade han allt för oss om relationer och lärde oss hur man kan leva lyckligt. Möt – på kvinnans dag Pavel Zygmantovich, den mest kategoriska psykologen i världen, som kommer att ge svar på eviga kvinnofrågor.

Vad har en psykolog vanligtvis att arbeta med när han arbetar inom äktenskapliga relationer? Med missnöje från en makas sida om den andras beteende (eller särskilda vanor).

Tja, du vet, där, ”han sänker inte toalettsitsen”, ”hon vrider inte röret” och så vidare är repertoaren oändlig.

Och alla vill veta vad de ska göra åt det. Och även om du nästan alltid kan göra något, kommer jag idag att vända mig till början av förhållandet (för dem som vill veta vad som kan göras om äktenskapet inträffade för hundra år sedan – länkar i slutet av anteckningen).

Många svårigheter i relationer uppstår från olämpligt beteende i början..

Som det vanligtvis händer – han är fascinerad av henne, hon är galen på honom, mötena är förtjusande, väntetiden är smärtsam, allt är perfekt. Och först då, efter ett tag, visar sanningen om sätet och röret, men det är för sent – barn, inteckning, alla fall.

Vägen ut är enkel. Det är värt att märka oönskat beteende omedelbart och – uppmärksamhet! Uppmärksamhet! – prata omedelbart om det och föreslår att du tar bort detta beteende.

Ett mycket primitivt exempel. Här kommer en kvinna och en man till dörren, mannen öppnar dörren och går först själv, och kvinnan tror av någon anledning att det inte borde vara så. Vad görs vanligtvis i början av ett förhållande i sådana fall? Aldrig. De borstar bort det, de säger, du tänker, ”Tja, jag tål inte det, eller vad?”.

Och det är värt att stanna upp och säga något som: ”älskling, jag blir väldigt glad om du håller dörren åt mig.”.

Naturligtvis, från mannens sida kan du göra detsamma, det finns ingen skillnad. Om personen gör något som du inte gillar, berätta för honom om det..

Till exempel, om en kvinna på något sätt är anständigt sent, kan en man berätta för henne något som: ”Älskling, jag blir väldigt glad om du kommer i tid eller åtminstone varnar mig för att vara sen.”.

I början av ett förhållande vill människor vanligtvis tycka om varandra, så de är redo att träffas halvvägs och förändra några av deras beteendemässiga manifestationer. Dessutom är förändringen som regel relativt lätt eftersom det finns något att förändra för.

Tyvärr gör människor precis motsatsen. De är tysta och tålmodiga. Detta är det viktigaste misstaget att starta ett förhållande – att vara tyst och uthärda (strängt taget, och då är detta inte den mest framgångsrika beteendelinjen).

Varför är detta ett misstag? Eftersom en deklarativ princip fungerar i relationer – tills du säger att du inte gillar den, gillar du den.

Och så, tio år senare, börjar det konstiga. Hela den här tiden passade hennes strumpor, utspridda i hela lägenheten, henne, och nu ser du att de anstränger sig. Vilket nonsens?!

Faktum är att de inte passade, men hon ville vara bäst för dig och blev istället bekväm. Så är det med ett rör och med alkohol och med andra ögonblick. Medan du är tyst tror den andra att du gillar allt. Och med tanke på att vi människor inte alls är telepatiska, skulle det vara konstigt att förvänta sig ett annat resultat..

Jag kommer att upprepa notens huvuduppsats (det är mycket användbart att göra detta på Internet). För att göra äktenskapens framtid mjukare, prata om de stunder som inte passar dig från början av förhållandet..

Detta betyder inte att det är nödvändigt att lägga fram ultimatum för en person, att tvinga honom att göra några förändringar och avvisa sina värderingar. Det betyder att det är värt att beteckna – det passar mig inte, jag vill inte ha det här.

Detta följs av förhandlingar, diskussioner, reflektioner (gemensamma och individuella). Kanske följer en paus. Men även i det här fallet är det bättre att beskriva allt på en gång..

Så, låt oss fixa det. Om något inte passar dig, säg om det omedelbart, i samma ögonblick som det hände. Detta gör att du kan öka risken för en ömsesidigt godtagbar lösning som passar båda. Tvärtom, tystnad enligt principen ”Jag kan och tål” kommer att förvärra situationen snarare än att förbättra.