Updated : aug 31, 2020 in Okcategoryrad

Sex som medicin: 5 skäl att göra det oftare

Regelbunden sex förbättrar humör, hjärtfunktion, och hos äldre personer ökar sexuell aktivitet hjärnkraften.

Kärlek är en av få njutningar i livet som i regel inte har några negativa konsekvenser. Naturligtvis med förbehåll för alla försiktighetsåtgärder. Men det är inte poängen nu. Forskare har funnit att människor med regelbunden sexuell aktivitet presterar bättre på test av flyt, visuell uppfattning av föremål och avstånd mellan dem än de som ibland springer in i sovrummet. Och detta är långt ifrån gränsen. Så vilken inverkan har sex på människors hälsa??

1. Skål upp

Bevisen tyder på att den optimistiska effekten av älskling har mer att göra med kemi än med sexuella färdigheter. Under älskling släpps en hel cocktail av endorfiner från kroppen (en naturlig opiat för att höja stämningen, ”hormonet av lycka”).

Oxytocin (ett kärlekshormon som frigörs under och efter sex) gör till exempel människor mer generösa mot sina partners och hjälper dem också att slappna av och sova. Det kallas också kramhormonet eftersom det börjar släppas cirka 20 minuter efter att kramar och kyssar börjat. Samtidigt producerar kvinnor fyra gånger mer av det än män (de senare domineras av testosteron, vilket hämmar produktionen av oxytocin).

Serotonin, en annan viktig neurotransmittor, antidepressivt medel, minskar känsligheten för negativa känslor. Det är en av de främsta anledningarna till att människor ler och känner sig lyckliga och avslappnade efter sex. Forskning från den amerikanska psykologen Gordon Gallup visade att sexuellt aktiva kvinnor i långvariga relationer var mindre benägna att depression än kvinnor utan en vanlig partner..

2. Förbättrar hjärtfunktionen

Forskning vid University of Queens i Belfast, Nordirland fann att sex sex gånger i veckan minskar risken för hjärtinfarkt eller stroke i hälften! Experter säger att antagandet att män löper större risk för hjärtinfarkt under älskling är en missuppfattning. Professor Peter Weisberg, medicinsk chef för UK Heart Foundation, säger att det inte finns några bevis för att män som har regelbundet sex i 40- eller 50-talen har en ökad risk för hjärtinfarkt. Kardiolog Graham Jackson säger att ”sex bara är en annan form av träning för vårt hjärta.”.

3. Ökar immuniteten

Ja, sex kan öka immuniteten mot förkylning och influensa, eftersom i detta fall nivån av immunglobulin A. ökar i kroppen. Forskare genomförde ett experiment på 11 volontärer. Studier har visat att de som hade sex en gång i veckan hade en liten ökning av immunglobulin jämfört med dem som avstod från. Men för dem som gjorde det två eller flera gånger i veckan ökade nivån med 30%.

4. Ökar livslängden

Forskning om förhållandet mellan kön och livslängd antyder att de som tillbringar mindre än en gång i månaden i sovrummet har en dubbel risk för för tidig död än de som gör det två gånger i veckan..

Förresten, förbättrar regelbunden sex bland äldre par hjärnans funktion och ökar deras mentala förmåga. Sådana människor förbättrar deras ordförråd och visuella uppfattning. Forskare föreslår att intima smekningar stimulerar delar av hjärnan i samband med lärande.

5. Förbättrar fertiliteten

För människor som försöker bli gravid är en av de största myterna att avstå från utlösning ökar spermierörligheten. Gynekolog Gillian Lockwood säger: ”Om en man har ett lågt antal spermier, desto oftare har han sex, desto bättre är hans spermier.” Preliminära resultat från en studie av australiska forskare visade att hos män med spermier som hade DNA-skada minskade den dagliga utlösningen den med 12%..