Updated : sep 18, 2020 in Okcategoryrad

Hur man hanterar att förlora pengar

Alla har tappat pengar åtminstone en gång: det kan vara stöld, glömska eller ett impulsivt dyrt köp. Och alla upplevde denna förlust på sitt eget sätt. WDay.ru lärde sig av psykologerna Svetlana Morozova och Anetta Orlova hur man tar itu med denna fråga korrekt och med minimal skada på sig själv..

Psykolog Svetlana Morozova tror att pengar i den moderna världen ofta blir ett mål i sig, och detta deformerar livsmål och, som ett resultat, kvaliteten på människors liv. För i grunden är de bara en resurs som en person kan använda för att uppnå alla mål. Så snart en person slutar uppfatta pengar som en resurs blir tanken på ekonomiskt välbefinnande självförsörjande för honom. Och på hur en person bestämmer pengarnas värde för sig själv beror hans inställning till förlusten av pengar.

Allt jag har

Om närvaron av pengar är ett mål i sig, kommer förlusten av en stor summa (oavsett orsaker: stöld eller irrationellt slöseri) att orsaka kraftfulla upplevelser, jämförbara i styrka med känslorna från förlusten av ett viktigt objekt i livet. En person kommer att uppleva en stark känsla av rädsla, förneka vad som hände, hamna i förtvivlan, känna sig själv i en desperat situation. Men kärnan i upplevelsen ligger inte i lidande, utan i att ompröva och förverkliga händelserna som hände. Följaktligen blir en person som har upplevt en förlust kunna utvärdera sina handlingar eller beslut annorlunda. Det betyder att nästa gång han kommer att vara mer försiktig..

Var inte nervös: stress kan ge ett mycket starkare negativt avtryck än förlusten av en viss summa pengar

Om pengar betraktas som en resurs kommer en objektiv bedömning av situationen att hjälpa till att överleva förlusten. Först måste du räkna trivialt till tio (detta gör att du kan lugna dig) och bryta ner situationen i hyllorna, råder Svetlana Morozova.

För det första, vilken resurs som helst kan fyllas på: om du lyckades tjäna pengar fram till idag kan du fortsätta tjäna. För det andra, situationen måste accepteras. Om ingenting kan ändras och returneras är det bara att gå vidare. Psykolog Anetta Orolova rekommenderar också att lugna ner och förstå att du inte ska vara nervös: trots allt kan stress lämna ett mycket starkare negativt avtryck än förlusten av en viss summa pengar.

För det tredje, det ligger i vår egen makt att se till att denna situation inte återkommer i framtiden. Lova dig själv att du kommer att vara mer försiktig nästa gång, att du kommer att tänka på ett dyrt köp i flera dagar (köp en artikel bara om du i flera dagar tror att du verkligen behöver det). Vidare behöver du bara behålla kommunikationsdata för dig själv.

Svetlana Morozova

Praktiserande psykolog med ytterligare specialisering ”socialpedagog”, certifierad konsultpsykolog. Examen från Institutet för specialpedagogik och psykologi. Raoul Wallenberg. Författare till ett antal publikationer om olika problem med förebyggande medicin. Tränar i 5 år.

Leder en privat praxis.

Anetta Orlova

Psykolog, kandidat för sociologiska vetenskaper.

Chef för School of Interpersonal Relations.

Författare, TV- och radiopresentatör, frekvent gäst i TV-program och expert på tidningar.

Svår situation

Om du befinner dig i en krissituation (till exempel förlorat en stor mängd avsedd för en operation), var inte rädd för att söka hjälp från andra. Det är viktigt att inte njuta av sorgliga upplevelser och komma ihåg att en sådan möjlighet alltid finns. I alla situationer finns det människor som är redo att hjälpa dig (vänner, släktingar, kollegor och ibland helt okända människor).

Förlust

Alla människor har någonsin tappat något. Så om du befinner dig i en liknande situation, tänka inte på det, men försök att titta på det annorlunda, råder Anetta Orlova. Till exempel finns det en uppfattning att förlusten lovar ett större förvärv i framtiden. Låt oss kalla detta mänsklighetens jämvikt. Inte konstigt att vi säger att disken slår lycka.

Verkliga historier

Hoppas: ”Min vän har en väldigt dålig hund. Hunden led mycket och behövde dyr behandling. Han placerades i ett speciellt plantskola, vilket var otroliga pengar vid den tiden..

Om jag inte köpte något för de här pengarna, behövde jag det inte!

Familjen fick knappast dem, men han vägrade inte kämpa för favoriternas liv. Ett år senare återhämtade sig hunden, gick upp i vikt och blir nu regelbundet pappa. Familjen säljer valpar och beklagar inte att de någon gång var tvungna att sänka kostnaderna avsevärt för att hjälpa hunden att återhämta sig. ”.

Vera: ”En vän till mig var nyligen i Edinburgh och köpte en väldigt dyr Angora-tröja till min man. Hon sprang runt i butiken länge med en centimeter: hon mätte längden på ärmen, nacken … Sedan var hon tvungen att ta på sig alla inköp, eftersom flygbolaget hade strikta begränsningar för vikten på bagaget. Och efter alla dessa prövningar passade inte tröjan – den visade sig vara mycket större än nödvändigt. Vännen blev inte mycket upprörd: nu hade hon en anledning att besöka staden hon gillade med sin man ”.

Marina: ”För ett par månader sedan stulades 6000 rubel från mig. Drog ut ur en plånbok i ett stort köpcentrum. Dessutom tog tjuven pengarna ur plånboken och skickade tillbaka dem till påsen. Jag var oerhört glad över denna omständighet, eftersom jag hade ett bankkort! Det fanns bara 300 rubel kvar på det, men jag kunde ta av dem och komma hem. Jag var inte särskilt upprörd, för jag är övertygad om att lidande på grund av förlust av pengar är meningslöst. När allt kommer omkring kan du alltid tjäna dem igen! Och om jag inte köpte något för de här pengarna, behövde jag det inte. Men hur som helst, nu tittar jag närmare på min väska. Och jag håller inte pengarna tillsammans, men skjuter dem i olika fickor ”.