Updated : nov 03, 2020 in Okcategoryrad

Han är en uggla, jag är en morgonmänniska: hur man går vidare med din man

Medan en av makarna är vaken till sent på kvällen, ser den andra den tionde drömmen. Och på morgonen finns det igen en avvikelse mellan regimen: någon vaknar innan gryningen, och någon behöver vila till lunchtid.

Medan älskare bara träffar har biorytmer liten betydelse. Men så snart samboendet börjar visar det sig att regimen kan spela ett grymt skämt. Under dagen arbetar man och hustru och på kvällen har de inte mycket tid att ägna sig åt varandra. Ja, och på helgerna är en redo att aktivt koppla av, medan den andra sena underhållningen verkar som tortyr – just nu måste du sova. Om makarna inte finner ömsesidig förståelse i denna fråga är oenighet oundviklig. Hur man löser situationen?

En studie av mänsklig fysiologi antyder att begreppen ”lärka eller uggla” är villkorade, den biologiska klockan är densamma för alla människor: de är inställda för en tidig uppgång och ett tidigt slut. Detta bestäms av naturen själv, vakenhet bör vara på dagen, full vila – i mörkret. Därför är de flesta fortfarande tidiga. Detta var fallet fram till nyligen, då mänskligheten lärde sig att använda fördelarna med civilisationen, närmare bestämt el. Fortsättningen av dagsljus och möjligheten att spendera tid som de vill, gjorde att många kunde bryta sin vanliga rutin, gå och lägga sig senare. En annan kategori av människor har ett behov av att flytta biorytmer – på grund av arbete eller andra viktiga skäl. Men hur som helst, inte alla som anser sig vara en uggla har möjlighet att återhämta sin styrka till fullo efter en sömnlös natt: livet är ordnat som en lärka, och du måste gå till jobbet tidigt på morgonen, ta dina barn till dagis eller skola etc. Och regelbundna störningar i rytmer, trötthet och sömnbrist är kända för att vara fiender till hälsan.

Därför, om familjen har olika regimer, då råd nummer ett: låt ugglan försöka växla till ett tidigare läge, det kommer bara att gynna henne. Detta förutsätts naturligtvis att nattlig aktivitet inte är nödvändig. Om vanan att gå till sängs sent framkom helt enkelt från det faktum att du kan läsa eller titta på en film mer tid, är det bättre att slåss med en sådan vana – att visa självdisciplin och följa regeln om att gå till sängs senast 22:00. På något sätt genomförde de till och med en sådan upplevelse av omskolning av ugglor, och alla deltagare anpassades lätt till det nya schemat..

Andra regeln. Du kan bara träna dig själv, men du behöver inte tvinga din själsfrände och skratta åt dina vanor också. Den största missuppfattningen hos unga familjer är att försöka utbilda en man eller hustru för sig själva. Trycket leder bara till mer oenighet. Om makan är van vid att leva i ”sin egen tid”, låt honom fortsätta, och under tiden får du mer nytta av det.

Regel tre. På fritiden kan du titta på en film eller TV-serie som din valda inte gillar, läsa en bok i tysthet eller surfa på Internet. Om ugglan är en hustru kan du ordna dig själv medan din man sover – till exempel göra ansiktsmasker, kroppsinpackningar.

Respektera varandras intressen. Du behöver inte reda ut saker med larks på kvällen, och ugglor behöver tid att vakna och gunga på morgonen. De som lägger sig tidigt kommer att uppskatta att ta hand om sig själva om huset är tyst, lugnt, utan onödig känslomässig bakgrund. Det bästa scenariot är en bra middag och ett minimum av aktivitet. Ingen dammsugning eller hög musik. Och ugglan är tacksam på morgonen om de gör en kopp kaffe åt henne och ger henne tid att återhämta sig. Det fjärde regeln.

Annan kompromissalternativ för makar med olika biorytmer – olika sovrum. Ta dig tid att avfärda eller kritisera detta råd. Förresten, på 1800-talet hade makar alltid sina egna rum, sitt eget territorium, som behöll deras intresse för varandra, mysteriet med kärlek och attraktion. Och i många andra länder finns man och hustru sovrum i olika delar av husen..

Du kan till och med komma överens om ett så känsligt ämne som sex. Tänk dig att en sömnig lärk inte behöver någon intimitet på natten, och på morgonen, när han är full av styrka och lust, kan du inte väcka en uggla: en sovande natur kommer inte att få något nöje. Därför kan du helt enkelt varna din partner om de fysiologiska egenskaperna och undvika missförstånd och förbittringar..